Forum

Volonterstvo => Pravni okvir => Etički kodeks volontera => Autor teme: tea44 - Srpanj 01, 2014, 02:59:15 poslijepodne

Naslov: Etički kodeks volontera (NN 55/2008)
Autor: tea44 - Srpanj 01, 2014, 02:59:15 poslijepodne
Etički kodeks volontera usvojio je Nacionalni odbor za razvoj volonterstva u svibnju 2008. godine. Kodeks propisuje pravila ponašanja volontera, organizatora volontiranja i njihovih korisnika sukladno načelima volontiranja iz Zakona. U cilju mu je približiti i bolje razraditi načela volontiranja kako bi se potakla njihova primjena u praksi. Kako stoji u samom tekstu Kodeksa, on predstavlja 'minimalni zajednički sustav vrijednosti koji organizatori volontiranja i volonteri prihvaćaju u svom području djelovanja'.

Uz ovaj općeniti Kodeks, organizatore volontiranja se ohrabruje na sastavljanje vlastitih etičkih kodeksa koje će prilagoditi svojim potrebama i specifičnostima. Ovakav dokument izvrstan je alat za upoznavanje volontera s načelima rada organizacije u koju se uključuje te pridonosi jasnijem definiranju međusobnih odnosa od samog početka volontiranja.

http://volontiram.info/images/doc/Eticki_kodeks_volontera_NN_55-2008.pdf (http://volontiram.info/images/doc/Eticki_kodeks_volontera_NN_55-2008.pdf) - ETIČKI KODEKS VOLONTERA