Autor Tema: Izvadak iz registra udruga?!  (Posjeta: 8612 puta)

Alen

  • Novi član
  • *
  • Postova: 14
Izvadak iz registra udruga?!
« u: Prosinac 02, 2015, 11:23:40 prijepodne »
Zanima me je li elektronski izvadak iz Registra udruga jednako vrijedan dokaz o registraciji udruge kao i papirnata verzija koja se traži od Ureda državne uprave?

admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Postova: 194
Odg: Izvadak iz registra udruga?!
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2015, 11:49:39 prijepodne »
Zanima me je li elektronski izvadak iz Registra udruga jednako vrijedan dokaz o registraciji udruge kao i papirnata verzija koja se traži od Ureda državne uprave?

Odgovor Vesne Lendić Kasalo, dipl. iur., zamjenice ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Članak 58. stavak 1. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15), u kojem stoji da je udruga je dužna dostavljati dokaz o registraciji udruge i presliku statuta udruge sukladno članku 19. stavku 1. ove Uredbe dok ne uskladi svoj statut s odredbama Zakona o udrugama (Narodne novine, broj 74/2014), odnosno do objave statuta u registru udruga.

Naime, Registar udruga je javna baza podataka dostupna na stranici Ministarstva uprave i ispis podataka iz Registra udruga (svojevrsni elektronski izvadak) koji može učiniti i svaki davatelj financijskih sredstava na dan potpisivanja ugovora, je po svojem sadržaju ekvivalentan izvatku iz Registra udruga, koji daje podatke u Registru udruga na dan njegova izdavanja, a ti se podaci do potpisivanja ugovora mogu izmijeniti (npr. osoba ovlaštena za zastupanje), te je zato zadnjim izmjenama Registra udruga upravo omogućeno i svim davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora (u koje Uredba uključuje i sredstva iz EU fondova) da sami isprintaju podatke iz Registra udruga, koji su identični sadržaju izvatka. Na ovaj način izbjegava se nepotrebno trošenje sredstava na pristojbu za izdavanje izvatka, te gubljenje vremena udruge i zaposlenika u uredu državne uprave na traženje i izdavanje izvatka.

Preporuku Ureda za udruge o mjerilima koja mora ispunjavati udruga u pogledu usklađenosti sa Zakonom o udrugama možete vidjeti u temi Download
« Zadnja izmjena: Prosinac 02, 2015, 11:57:47 prijepodne od admin »
Možete li izravno i iz prve odgovoriti otkud, zapravo, izvire vaše stvaralaštvo? Je li to genetski kod, je li to i ovaj korijen, je li to mozak, je li to duša i vaše veliko iskustvo, ili je to uz pomoć neba?