Autor Tema: Projektni rezultati i aktivnosti  (Posjeta: 4241 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Projektni rezultati i aktivnosti
« u: Srpanj 03, 2014, 03:16:06 poslijepodne »
Projektni rezultati su mjerljivi proizvodi koji nastaju kao posljedica provedbe niza projektnih aktivnosti. Oni mogu biti kvalitativni i kvantitativni, a potrebni su kako bi se ispunili specifični ciljevi i svrha projekta. Ovisno o sadržaju i ciljevima projekta, rezultati označavaju promjene u znanju, informiranosti i djelovanju korisnika ili se može raditi o konkretnim proizvodima i uslugama koji su nastali tijekom provedbe projekta.

Rezultate uvijek označavamo u prošlom vremenu. Na primjer: izrađen strateški plan tvrtku EU PROJEKTI za razdoblje 2011. – 2016., obnovljen laboratorij Agronomskog fakulteta u Zagrebu, 50 osoba prošlo specijalizirani program edukacije za upravitelja zadruge, 500 osoba sudjelovalo u građanskim satima o procesu pristupanja RH EU, podignuti kapaciteti žena u Gradu Zagrebu za aktivno uključivanje u tržište rada, dionici u tri županije educirani o pripremi EU projekata, pripremljeno i diseminirano 1500 primjeraka projektne brošure.

Prilikom pisanja projekta, rezultate je dobro grupirati prema specifičnom cilju, čijem ispunjenju doprinose. Time će se postići jasna povezanost između rezultata i ciljeva, što će olakšati evaluaciju i, kasnije, provedbu projekta.

Projektne aktivnosti su zadaci ili radnje koje je potrebno izvršiti u predviđenom vremenskom periodu kako bi se postigli projektni rezultati. Upravo zbog toga ih je dobro grupirati prema onom rezultatu čijem ispunjenju doprinose.

Koliko detaljno će aktivnosti biti navedene u pojedinom projektu, ovisi prije svega o tome kolika je njihova važnost za postizanje rezultata, ali i o veličini projekta. U manjim projektima, dobro ih je detaljnije opisati, dok ih je u velikim projektima moguće prikazati putem jednog većeg zadatka koji sadrži niz specifičnih manjih zadataka koje ne treba posebno isticati.

Na primjer, u manjem će projektu organiziranje konferencije biti podijeljeno u više aktivnosti kao što su kontaktiranje govornika, pozivanje sudionika, priprema dnevnog reda i drugo, dok će u velikima sama konferencija biti navedena kao jedan važniji zadatak (tzv. task), no ova metodologija prvenstveno ovisi o potrebama i strategiji prijavitelja.

Projektne aktivnosti moraju biti vremenski i međusobno koordinirane. Na primjer, ne može se prvo provesti edukacija, a tek potom pozivati polaznike jer bi to značilo da ih nije moguće provesti pa ne bi bilo moguće provesti ni sami projekt.

Za potrebe koordinacije i jasnijeg prikaza aktivnosti koristi se Gantt tablica (tzv. Gantogram). Ona predstavlja standardizirani način prikazivanja projektnih aktivnosti koji omogućuje njihovo smještanje u vremenski kontekst i navođenje osoba odgovornih za njihovu provedbu. Gotovo svaki projektni obrazac traži izradu Gantt tabice projekta, stoga je vrlo važno ozbiljno pristupiti tom zadatku.