Autor Tema: Treća dob  (Posjeta: 1497 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Treća dob
« u: Srpanj 01, 2014, 03:35:19 poslijepodne »
U provedenom istraživanju o potrebama starijih osoba u gradu Splitu, koje je provela Udruga "MI" u partnerstvu s Upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita, a kao sastavnu aktivnost projekta "Život u svom domu – briga o starijima", financiranog od Europske zajednice unutar programa CARDS 2002, utvrđene su četiri glavne potrebe, prema zastupljenim tvrdnjama primjenjene ankete definirane kao financijske, zdravstvene,  potrebe za druženjem te aktivnošću.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su u prosjeku potrebe starijih osoba značajno psiho-socijalno obojene te da stariji žele biti viđeni kao korisni članovi društva i prihvaćeni od strane okoline. Potrebe za druženjem i aktivnošću u to su se vrijeme pokazale izraženije od financijskih i zdravstvenih, iako su  postojale podskupine unutar kojih su financijsko stanje, zdravstveni status, starosna dob i vrsta trenutnog životnog smještaja značajno utjecali na različitost potreba, kao i na procjenu kvalitete života.

Procjena kvalitete života u kategorijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zanimljivo je ukazivala na visoku povezanost kvalitete sadašnjeg i budućeg života, mnogo više nego prošlog i sadašnjeg, a još više nego prošlog i budućeg. Ta je činjenica potvrdila kako se prognoza, ili očekivanje od budućnosti, praktično može predvidjeti na osnovu percepcije  sadašnje kvalitete života.