Autor Tema: Volontiranje mladih  (Posjeta: 1312 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Volontiranje mladih
« u: Srpanj 01, 2014, 03:42:12 poslijepodne »
Mladi ljudi predstavljaju ogroman potencijal za razvoj koji je na razini društva važno prepoznati i podržati omogućavanjem različitih oblika aktivnog sudjelovanja uključujući i volontiranje. U vremenu u kojem živimo poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost. Osim  što predstavlja izvor društvene energije za pomoć skupinama u potrebi, ono je i iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog  društva. Jednako važnu ulogu volonterstvo ima u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina važnih za razvoj svakog pojedinca. Volontiranje ima potencijal podržati odgovorno odrastanje i vrlo je dragocjen alat za uvođenje mladih ljudi  u građansku odgovornost i aktivizam.

Što društvo dobiva volontiranjem mladih?

- Stvaranje novih vrijednosti
- Veća građanska odgovornost i aktivizam mladih
- Razvoj društvene solidarnosti
- Bolja socijalna inkluzija mladih u društvo
- Razvijanje kreativnosti i tolerancije
- Bolju kvalitetu življenja
- Humanije društvo
- Prevenciju poremećaja u ponašanju
- Bolju konkurentnost mladih na tržištu rada
- Učinkovitije odgovaranje na potrebe u društvu
- Povećanje socijalnog kapitala i društvene kohezije

Što mladi dobivaju volontiranjem?

- Samopoštovanje
- Razvijanje razumijevanja za društvene probleme i suosjećanja s drugima
- Učenje socijalnih vještina i razvijanje moralnog i etičnog koncepta
- Mogućnost utjecanja na društvene promjene
- Nova znanja i vještine
- Nova poznanstva s različitim društvenim skupinama
- Zadovoljstvo koje proizlazi iz pomaganja drugima
- Osjećaj korisnosti i pripadnosti
- Prva profesionalna iskustva
- Korisno provođenje slobodnog vremena

Volontiranje kao priprema za tržište rada

Kako do znanja i vještina koja su potrebna i tražena na tržištu rada? Kako konstruktivno, korisno i kvalitetno iskoristiti vrijeme od završetka školovanja do dobivanja zaposlenja? Što mogu naučiti a može mi koristiti u bilo kojem poslu i bilo gdje radio/radila? Jedan od mogućih odgovora na ova pitanja je – volontiranjem.

Volontiranje može doprinijeti stjecanju znanja i iskustava koja su više nego tražena na tržištu rada, predstavlja priliku za učenje i stjecanje novih znanja i vještina. Volontiranjem se stječu raznovrsna praktična iskustva koja mogu biti korisna u različitim životnim situacijama. Istovremeno, volontiranje je prilika za osobni rast i razvoj, jačanje postojećih i stjecanje novih kompetencija, putem volontiranja osoba širi svoje kontakte.

Praksa je pokazala da je puno lakše prijeći iz stanja angažiranosti u stanje zaposlenosti nego iz stanja neangažiranosti/nezaposlenosti u stanje zaposlenosti. Najčešća znanja i vještine koje poslodavci prepoznaju važnima i cijene kod svojih zaposlenika uključuju: timski rad, komunikacijske vještine, inicijativu, sposobnost donošenja odluka.

Kako bi osigurali mogućnost unaprjeđenja životopisa po završetku volontiranja preporuka je da volonteri zajedno s organizacijom u kojoj su volontirali prate koje su to kompetencije stekli obavljanjem određene volonterske aktivnosti. U tom procesu može pomoći obrazac kompetencija!