INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Utorak, 04 Lipanj 2013 10:19

Zelena mreža d.o.o.

Provodeći program „Izgradnja održivih zajednica na PPDS-u“ u suradnji s Uredom visokog povjerenika za izbjeglice u Hrvatskoj (UNHCR-om) te financijskom potporom raznih međunarodnih donatora, od 1996. godine, Udruga MI pružala je stručnu i financijsku potporu organizacijama civilnog društva, poljoprivrednicima, zadrugama i pojedincima u kreiranju i provedbi lokalnih projekata usmjerenih k jačanju ekonomskih inicijativa i društvenog oporavka. Tijekom provedbe projekata, omogućen je i rad na preprekama socijalnog i psihološkog karaktera koje otežavaju kvalitetnu komunikaciju i suradnju među građanima i organizacijama. Lokalni projekti podržani tijekom proteklih godina razvijali su se u području poljoprivrede, seoskog turizma, ženskog poduzetništva i samozapošljavanja te rada s mladima.

Osnaživanje suradnje među zajednicama povezivanje i kombiniranje projekata i dionika iz različitih dijelova zemlje te poticanje društvenog poduzetništva činili su se prikladnim rješenjima za održivi razvoj i lakši pristup otvorenom tržištu. Pitanja, kako osigurati održivost i kontinuitet rada, posebice nakon završetka financiranja programa „Izgradnja održivih zajednica na PPDS-u“, navelo nas je na pokretanje projekta „Pune ruke“ iz koje se razvila „Zelena mreža d.o.o.“

Dugogodišnjim radom u malim, ruralnim sredinama primijetili smo da lokalnim udrugama, OPG-ovima, zadrugama i inicijativama nedostaju potrebni kapaciteti - ljudski ali i financijski za plasiranje proizvoda na tržište. Udruga MI je tijekom svog rada stekla razna poznanstva s različitim poduzetnicima/ugostiteljima/obrazovnim organizacijama/stručnjacima koji su dali svoj doprinos osmišljavanju ideje Zelene mreže i odlučila se osnovati poduzeće temeljeno na misiji bliskoj udruzi. Zelena mreža pokušati će doprinijeti razvoju ruralnih zajednica u području Dalmacije i Like te motivirati potencijale kooperante – suradnike za proizvodnju određenih proizvoda koji na tržištu imaju potencijal i pobrinuti se za plasman proizvoda.

Okosnica djelovanja „Zelene mreže“ je poljoprivreda čije je uporište u zdravoj i integriranoj proizvodnji na nezagađenim i čistim područjima Like i Dalmacije.

Društveno poduzeće, kao oblik održivog poslovanja, izabrano je radi potrebe stvaranja pravednijeg društva u kojem pojedinci i društvene grupe imaju neposredne koristi od svog rada, brinu o okolišu i zajednici u kojoj žive te utječu na osjećaj dobrobiti i samopoštovanja kod pojedinca i zajednice. Uključivanjem u proizvodnju humusa, gljiva ili preradu proizvoda lokalno stanovništvo ima prilike za zaposlenje čime se doprinosi održivosti zajednice.

Osnovne djelatnosti Zelene mreže d.o.o.:

  • Trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima – Program „Pune ruke“
  • Proizvodnja humusa i sadnica autohtonog povrća i bilja - Program „Dar zemlje“
  • Prerada voća, povrća, bilja i gljiva - Program „Suho zlato“
  • Trgovina rukotvorinama - Program „Zlatne ruke“
  • Promotivne i razvojne aktivnosti - Program „Zeleno tkanje”

VIše informacija na stranicama Zelene mreže d.o.o.

Pročitano 5690 puta

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.

udrugeinfo

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.