Ispiši ovu stranicu
Utorak, 24 Siječanj 2012 09:58

Sudionici

Snaga lokalne organizacije i partnerstava koja ona ostvaruju ključni su preduvjeti za uspjeh. Temeljno načelo našeg modela je da lokalno stanovništvo, na razini zajednice, kao i cijele zemlje, ima svoje resurse i može naći smjer za izgradnju međusobnih odnosa i obnovu svojih zajednica. Naš model podrazumijeva okupljanje članova zajednica i facilitiranje njihove međusobne interakcije, kako bi olakšali pristup navedenom potencijalu. U ovom modelu uloga lokalne organizacije je najvažnija, kako u izgradnji profesionalnih odnosa, kontaktiranju s donatorima, lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama, tako i u održavanju kontakata s ljudima u lokalnim sredinama i njegovanju povjerenja i interesa među ljudima.

Sudionici forum-seminara, lokalnih i regionalnih okruglih stolova, kao i oni koji su uključeni u provedbu lokalnih projekata u cilju ekonomskog osnaživanja u pojedinim sredinama u PPDS-u, su osobe koje imaju raznoliko životno iskustvo, obrazovanje, starosnu dob, nacionalnu pripadnost, područje interesa, itd. te dolaze iz različitih sektora u društvu. Pojedinci koji djeluju u lokalnim organizacijama civilnog društva, međunarodnim organizacijama, poljoprivrednim zadrugama, tijelima državne i lokalne uprave ili su aktivni  u svojim zajednicama. Uključen je širok spektar ljudi, što je, smatramo, bitno za živopisnu i kreativnu interakciju. Pojedinci poput proizvođača meda ili onih koji žele unaprijediti turističku ponudu i privući turiste u svoj kraj bili su uključeni u provedbu lokalnih projekata. Pored njih, tu su pružatelji socijalnih usluga, grado/načelnici i drugi predstavnici lokalne samouprave, predstavnici obrazovnih ustanova, pružatelji pravne pomoći, aktivisti mirovnih organizacija, savjetnici, predstavnici nacionalnih manjina, ženskih organizacija, klubova/udruga mladih, udruga starijih osoba i osoba s invaliditetom, itd. Neki od njih bave se politikama na višim razinama, kao i unutar međunarodnih organizacija. Drugi su pak uključeni u lokalne inicijative i pružanje usluga.

Također je važno naglasiti da sudionici (Hrvati, Srbi, Muslimani, pripadnici miješane nacionalnosti te u manjoj mjeri Rusini, Mađari i Romi) imaju različita iskustva o proteklom periodu budući su  bili na suprotnim stranama u sukobu.

Pročitano 2126 puta