INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Utorak, 24 Siječanj 2012 10:00

Projekti i inicijative u lokalnim zajednicama

U periodu od 4 godine izabrano je 40 zajednica s obzirom na teškoće u razvoju i/ili podijeljenost u zajednici. Zajednice su identificirali predstavnici UNHCR-a u suradnji sa svojim partnerima i suradnicima. Svaka od njih imala je svoje specifičnosti, no javljale su se i tendencije koje su bile zastupljene u različitim sredinama. Vrsta intervencije varirala je u skladu s regionalnim razvojem i drugim karakteristikama područja i zajednice, kao i raspoloživim sredstvima.

Lokalni projekti, koji su bili razvijani i financijski podržani, pokrivaju sljedeća područja: poljoprivreda, seoski turizam, žensko poduzetništvo i samozapošljavanje te rad s mladima.

Primjeri koji slijede dolaze iz gradova i općina u kojima se Program provodio putem potpore lokalnih inicijativa, ali i psihosocijalnim intervencijama. Svaka od zajednica je razvila i provela svoj lokalni projekt i time unaprijedila suradnju ili otvorila prostor za buduću suradnju. Fokus projekata bio je na razvoju partnerske suradnje te razmjeni i prijenosu dobre prakse kako bi se povećali individualni i organizacijski kapaciteti za pristup na otvoreno tržište.

Lokalni projekti u ovim sredinama su nastali iz kreativnih rješenja predstavnika različitih skupina u zajednici. Oni su integrirajući faktor oko kojeg su se mogle skupiti različite skupine i snage. Navodimo neke od primjera: u Kistanjama je organiziran Sajam obrta i tradicionalnih suvenira,  snimljen je i propagandni film o turističkoj ponudi mjesta i kraja; u Gračacu je potaknuto žensko poduzetništvo i otvoren prodajno - izložbeni prostor u tradicionalnoj drvenoj kući u blizini poznatih Cerovačkih špilja; u Donjem Lapcu je naporima različitih organizacija uprave i volontera obnovljena tradicionalna kuća, turistička zanimljivost; na Udbini je, u predjelu koje posjećuju turisti, uređena šetnica i potaknut rad školske zadruge; itd.

Pročitano 2327 puta