INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Utorak, 24 Siječanj 2012 10:05

Partnerstvo i vidljivost kao nadogradnja, 2011.godine

Nastavak Programa u 2011./2012. godini  usmjeren je na osnaživanje kreativnih inicijativa koje mobiliziraju raspoložive resurse, pokreću nove modele suradnje i pronalaze izvore i tehnike za osiguravanje financiranja i ulaganja ključnih za razvoj zajednice. Naglasak Programa je na povezivanju, solidarnosti i na produktivnoj komunikaciji s relevantnim dionicima u zajednicama, u zemlji i inozemstvu, prvenstveno u EU, kao i na povećanju znanja u području ruralnog razvoja. Projektne aktivnosti su dizajnirane tako da omoguće podršku i malim lokalnim organizacijama, a i lokalnim vlastima u PPDS-u u cilju učinkovitije i produktivnije komunikacije s relevantnim dionicima u njihovim sredinama, u zemlji i inozemstvu.

Tijekom 2011. godine nabavljena je informatička oprema, korisnicima je povećana vidljivost te su  financijski potpomognute promotivne aktivnosti.  Analizom situacije na terenu i konzultacijama s lokalnim organizacijama u ciljanim zajednicama konkretno je odlučeno što svaka organizacija treba. Ukupno je 10 organizacija dobilo specifičnu pomoć u vezi  vidljivosti (izrađene su web stranice za 5 organizacija), osmišljena je i izrađena ambalaža za konkretne proizvode, izrađene su vizit karte, letci, brošure, plakati, roll-up baneri) i individualne konzultacije za bolje odnose s javnošću (odnose s medijima, marketing, korisnicima, lokalnom zajednicom, donatorima, javnostima…)

Dvadeset sudionika (predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, LAG-ova i lokalnih vlasti u PPDS) dobilo je prijenosna računala, a svi sudionici treninga dobili su i edukativni materijal koji bi im trebao poboljšati komunikaciju s medijima (osnove odnosa s medijima, uzorak priopćenja za javnost, poziva na press / konferenciji za medije, popis medija, itd.)

Tijekom Programa u 2011. godini održano je studijsko putovanje u Baranju- područje specifično po razvoju ruralnog turizma i poljoprivrede na područjima PPDS-a. Tijekom tri dana sudionici iz jedinica lokalne samouprave i predstavnici organizacija imali su prilike razmijeniti iskustva, sudjelovati u edukacijskom dijelu te posjetiti četiri uspješna projekta s tog područja koji su nastali u sličnim okolnostima kao i projekti koje sudionici razvijaju u svojim zajednicama.

Na drugom studijskom putovanju posjećeni su uspješni projekti u  Ličko –senjskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji koji su tijekom godina podupirani od strane UNHCR-a.  Odabrani primjeri projekata su relevantni s obzirom na postignuća koja su napravljena u okruženju sa smanjenim ljudskim, fizičkim i financijskim resursima, poslijeratnim psiho-socijalnim pitanjima i političkim napetostima.

Društveno-ekonomska situacija u posjećenim zajednicama vjerojatno je još teža nego situacija u većini zajednica iz kojih su sudionici došli. Promjene i utjecaj koji su postignuti od strane tih organizacija / zajednica u teškim okolnostima značajni su u svakom pogledu.

Prezentacija i rasprava, održane u Gračacu, istakle su vruće teme vezane uz etničke odnose, komunikaciju s lokalnim vlastima, a posebno s organizacijama civilnog društva te pitanje formalnog i neformalnog vođenja u zajednici.   

Studijsko putovanje omogućilo je razmjenu iskustva s predstavnicima zajednica i organizacija iz Europske unije (Italije, Belgije, Nizozemske) koji rade na lokalnom i regionalnom razvoju i čija iskustva motiviraju i dodatno informiraju  sudionike.

U edukacijskom dijelu predstavljeno je nekoliko uspješnih primjera razvoja lokalne zajednice kao što je to projekt Bale Valle iz Općine Bale u Istri koji se temelji na socijalnom poduzetništvu usmjeren na održivi razvoj zajednice i aktivno sudjelovanje svih mještana.

Predstavnik iz Belgije predstavio je primjere uspješnih projekata te modele potpore poljoprivrednicima u EU. Predstavljen je model LEADER Inicijative Europske Zajednice za mobiliziranje i provedbu ruralnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora („Lokalne akcijske grupe") od strane Mreže za ruralni razvoj. A predstavnica iz Nizozemske predstavila je teškoće oko stvaranja društvene mreže i strukture za učinkovitije sudjelovanje građana u lokalnoj procjeni potreba i strategijama razvoja. Predstavnik iz EU Parlamenta predstavio je važnost razvoja civilnog društva i javnosti rada.

Uspostavljanje kontakata i unapređenje suradnje  među organizacijama i osobama jedan je od ključnih aspekata i pozitivnih rezultata projekta. Povratne informacije sudionika govore da su uspostavili međusobnu suradnju prvenstveno u području komunikacije s tijelima uprave i na razvoju zajedničkih projekata. Mreža kontakata u PPDS-u koje je Udruga Mi razvila tijekom godina dostupna je sudionicima čime se olakšava njihovo sudjelovanje u razvojnim procesima. Lokalni dionici bili su uključeni u sastanke, procjenu potreba i sudjelovali su u aktivnostima projekta.

Priručnik za poslijeratni oporavak: "Povratak u svoju budućnost“, koji opisuje metodologiju i iskustva  Udruge "MI" i partnerske organizacije "CFOR" iz Londona, ponuđen je sudionicima kao dodatni izvor informacija.

Pročitano 2091 puta
Više u ovoj kategoriji: « Forum Završeni projekti 2010. godine »