Autor Tema: Česta pitanja  (Posjeta: 4571 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Česta pitanja
« u: Srpanj 01, 2014, 01:26:04 poslijepodne »
1. Kada je donesen Zakon o volonterstvu i što regulira?

Zakon o volonterstvu (NN 58/07) donesen je 2007. godine kako bi se osiguralo društveno okružje povoljno za razvoj volonterstva, spriječile moguće zlouporabe, zaštitilo volontere i organizatore volontiranja te kako bi se na zakonskoj razini uredio položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje.

2. Tko je nadležan za provedbu Zakona?

Tijelo nadležno za provedbu Zakona o volonterstvu je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ovo Ministarstvo osigurava provedbu Zakona o volonterstvu i drugih propisa koji proistječu iz njega, prati stanje u području volonterstva te predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera, prikupljajući podatke relevantne za volontiranje u Hrvatskoj.

3. Što je Nacionalni odbor za razvoj volonterstva?

Odbor je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske čiji rad je javan i koje provodi mjere i aktivnosti s ciljem promicanja i daljeg razvoja volonterstva. Odbor odlučuje i o dodjelu Državne nagrade za volontiranje na godišnjoj bazi.

4. Što je Državna nagrada za volontiranje?

Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje što ga Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti. Dodjeljuje se na godišnjoj bazi, u pravilu na Međunarodni dan volontera 5. prosinca.

5. Što je Etički kodeks volontera?

Kodeks je dokument koji propisuje pravila ponašanja volontera, organizatora volontiranja i korisnika volontiranja sukladno načelima volontiranja iz Zakona o volonterstvu. Izrađen je u svibnju 2008. godine od strane Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

6. Je li potpisivanje ugovora o volontiranju obvezno?

Ugovor o volontiranju može se sklopiti u usmenom i pisanom obliku, ali u potonjem obliku je obvezan samo u sljedećim situacijama:
- volontiranje povezano s povećanim rizicima za život i zdravlje volontera,
- volontiranje stranih državljana u Republici Hrvatskoj,
- volontiranje državljana Republike Hrvatske u inozemstvu, a koje organiziraju ili suorganiziraju organizatori volontiranja sa sjedištem u Republici Hrvatskoj,
- dugotrajno volontiranje,
- kad su organizatori volontiranja vjerska zajednica, javna ustanova, turistička zajednica, državna tijela i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne)    samouprave
- volontiranja s djecom, osobama s invaliditetom, osobama s teškoćama u razvoju, starim i nemoćnim osobama, bolesnim osobama ili osobama koje su potpuno ili djelomice lišene poslovne sposobnosti
- kad volonterka ili volonter to zahtijeva.

7. Što je volonterska knjižica?

Volonterska knjižica je oblik potvrde o volontiranju u koji se upisuje naziv organizatora volontiranja, broj volonterskih sati i vrijeme volontiranja, vrsta odrađenih aktivnosti. Ispunjava ju organizator volontiranja, koji je dužan volonteru po završetku volontiranja izdati potvrdu, te ju stoga ovjerava i svojim pečatom. U knjižicu se može upisati i edukacija vezana uz volontiranje koju je volonter dobio.