Autor Tema: Međunarodni volonterski servis - Volonterski centar Zagreb (VCZ)  (Posjeta: 2262 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Međunarodni volonterski servis - Volonterski centar Zagreb (VCZ)
« u: Srpanj 02, 2014, 11:32:11 prijepodne »
1. U kojim oblicima postoji kratkoročno i dugoročno volontiranje?

Kratkoročno volontiranje na međunarodnoj razini VCZ najčešće prepoznaje kroz međunarodne volonterske kampove (link) koji se uobičajeno zbivaju tijekom ljetnih mjeseci a traju od 2 do 4 tjedna.
Dugoročno volontiranje, s druge strane, podrazumijeva višemjesečni volonterski angažman izvan svoje zemlje. Za mlade u dobnoj skupini od 18 do 30 godina, dostupan je program Europske komisije "Mladi na djelu" (link). Srednjoročni i dugoročni projekti u većini slučajeva podrazumijevaju pojedinačno pozicioniranje jednog ili nekolicine volontera na duže vremensko razdoblje. Ti volonteri se tada nazivaju MTV (middle-term volunteers) ili LTV (long term volunteers).

2. Na kojim projektima mogu volontirati/ što mogu raditi?

Teme volonterskih projekata najraznovrsnije su te pokrivaju gotovo sva područja. Organizatori volonterskih projekata su organizacije ili institucije neprofitnih djelatnosti (udruge civilnog društva, lokalne samouprave i sl.) a iznimno to mogu biti predstavnici profitnih djelatnosti koji organiziraju različita događanja za mlade iz područja sporta i kulture. Ipak, najčešća grupa projekata vezana je uz doprinos lokalnoj zajednici, pomoći osobama s posebnim potrebama, zaštitu ljudskih prava, politiku za mlade, interkulturalno učenje, očuvanje kulturne baštine, zaštitu okoliša i sl.

3. Na koji način se mogu prijaviti na projekt međunarodnog volontiranja?

Kako se radi o volonterskom angažmanu ne postoje određeni kriteriji koje osoba mora zadovoljiti (osim u posebnim slučajevima kada se, primjerice, volontira sa osjetljivom skupinom osoba) te stoga ne postoji specifičan obrazac koji je potrebno ispuniti. Način na koji se predstavljate udruzi/instituciji u kojoj želite volontirati jest kroz životopis i motivacijsko pismo. Vrlo je važno razmisliti zašto želite volontirati u inozemstvu, što time želite postići, što to znači za vas, kako možete doprinijeti svojim volonterskim radom.

4. Gdje mogu pronaći željeni projekt?

Osoba koja želi volontirati u inozemstvu najlakše do željenih projekata može doći kontaktirajući neku od organizacija u svojoj zemlji koje već imaju međunarodne veze ili su u mogućnosti uspostaviti ih. Lokalna organizacija, koju često nazivamo „sending organizacijom“, može obaviti sve procedure koje su potrebne za slanje volontera partnerskoj organizaciju u inozemstvu – „hosting organizaciji“. Željeni projekt ćete, dakako, pronaći sami pretražujući dostupne baze volonterskih projekata ili kontaktirajući zanimljive vam organizacije.

5. Kad mogu početi s volontiranjem?

Traženje odgovarajućeg projekta je proces koji zahtijeva određeno vrijeme stoga je nerealno očekivati da ćete s volonterskim angažmanom započeti istog trenutka. Ukoliko željena organizacija nema određen rok za prijavu volonterskog projekta, najčešće početak volonterskog angažmana ovisi o potrebama organizacije za volonterima u određeno vrijeme tijekom godine što je važno provjeriti sa organizacijom i uskladiti sa potrebama i željama volontera. Ponekad menadžment hosting organizacije zahtijeva da ona unaprijed zna tko je osoba koja će u njoj volontirati (uglavnom 2 do 5 mjeseci unaprijed) jer svoje aktivnosti organizira isključivo za određenog volontera.
Zainteresiranima za međunarodno dugoročno volontiranje savjetujemo da počnu sa traženjem željenog projekta otprilike 6 mjeseci prije nego bi željeli početi volontirati!
Osim izbora samog projekta i organizacije u kojoj želite volontirati, važno je razmisliti koji vremenski period ste spremni odvojiti za volonterski angažman, u kojoj državi želite volontirati te u skladu s time dobro se pripremiti. Što je veća kulturalna razlika između društva iz kojeg se odlazi i društva u koje se dolazi i što je duži period koji se provodi u inozemstvu, to je potrebnija temeljitija priprema. Prije nego počnete sa traženjem konkretnih projekata, pokušajte odgovoriti na nekoliko pitanja:
- zašto vam je važno volontiranje?
- kakvo iskustvo imate u volontiranju?
- što je za vas bila najbolja strana vašeg prethodnog posla ili volonterskog iskustva?
- jeste li ikada živjeli u inozemstvu? Ako jeste, kako vam je tamo bilo?
- kako biste opisali način na koji izlazite na kraj sa sukobima?
- što vaša obitelj i prijatelji misle o vašem izboru?
- zašto volontirati baš u ovom području/zemlji?
- što očekujem od volonterskog projekta?

6. Moram li snositi troškove smještaja, hrane, putnih troškova, troškova vize?

Uobičajeno je da volonteri u sklopu projekta imaju pokrivene troškove smještaja i hrane dok put do mjesta volontiranja i natrag, kao i troškove dobivanja vize, snose sami. Moguća je situacija da će hosting organizacija pokriti i neki od troškova koje inače pokrivaju volonteri sami, a iznimka je program Mladi na djelu u kojem su svi troškovi pokriveni.