Autor Tema: VijestiNovosti u vezi primjene sustava za osiguranje kvalitete za neprofitne organizacije – SOKNO  (Posjeta: 403 puta)

Program Step

  • Novi član
  • *
  • Postova: 0
  • Program Step
Novosti u vezi primjene sustava za osiguranje kvalitete za neprofitne organizacije – SOKNO

Sustav SOKNO je nastao tijekom 2002. do 2005. godine zahvaljujući programu „CroNGO“ međunarodne organizacije Academy for Educational Development (AED) i Radnoj skupini za izradu hrvatskog sustava za kvalitetu. AED je osigurao sredstva za licencu i korištenje britanskog sustava PQASSO (Practical Quality Assurance System for Small Organisations) koji je prilagođen hrvatskim uvjetima te je tako nastao Sustav za osiguranje kvalitete za neprofitne organizacije (SOKNO). Od 2009. udruga SMART preuzima odgovornost i upravljanje hrvatskim sustavom. Međutim, ugovor i licenca s vlasnikom britanskog sustava je istekao, no nažalost nije postignut zadovoljavajući nastavak ugovora između dvije strane za naredni period. Prekidom ugovora SOKNO je postao sustav koji se više ne može primjenjivati u Hrvatskoj, te se ne može pružati mentorska podrška udrugama u uvođenju sustava.

Tijekom dosadašnje primjene u organizacijama civilnog društva, SOKNO  se pokazalo kao sustav koji može pomoći udrugama u unaprjeđenju njihovog rada i može služiti kao pokazatelj njihove kvalitete. U periodu od 2005. do 2013. godine 77 organizacija, uz podršku 21 mentora, je započelo s uvođenjem sustava kvalitete, a prodan je i 171 primjerak priručnika. Uz prepoznatu potrebu za primjenu sustava kvalitete od strane relevantnih dionika (Vladinog ureda za udruge, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i mentora za uvođenje SOKNO-a) SMART je započeo promišljanje i planiranje za razvoj novog koncepta sustava osiguranja kvalitete u Hrvatskoj. Izrada novog sustava osiguranja kvalitete je proces koji će trajati oko dvije godine. Plan je da se uspostavi novi sustav koji neće biti baziran samo na samoprocjeni nego će neprofitne organizacije moći dokazati i potvrditi vanjskom revizijom da djeluju prema određenim standardima kvalitete.


Source: Novosti u vezi primjene sustava za osiguranje kvalitete za neprofitne organizacije – SOKNO

Objavljeno na www.programstep.info
« Zadnja izmjena: Siječanj 30, 2015, 12:32:05 poslijepodne od admin »