Autor Tema: Ne možemo financirati anacionalne udruge  (Posjeta: 1726 puta)

admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Postova: 194
Ne možemo financirati anacionalne udruge
« u: Veljača 07, 2017, 03:22:24 poslijepodne »
Gostujući u Pressingu demograf Stjepan Šterc pojasnio je u kojim područjima treba pronaći novčana sredstva za financiranje demografske politike i mjera.

Napravio bih reviziju svih poticaja. Imamo nakaradni sustav poticaja koji podupire površinu, a ne proizvodnju, prodaju i izvoz. Treba sve racionalno svesti naprosto na razinu izvoza".
"Mi imamo nevjerojatnih gotovo 2.000 udruga. Recite mi, čime su one popravile društvo? Sporene su kakti civilne udruge. Više-manje su one političke udruge. One politički reagiraju na javnoj hrvatskoj sceni", nastavio je.

Na komentar da tom izjavom zvuči poput bivšem ministra kulture Hasanbegovića, Šterc je odgovorio: "Ja bih bio radikalniji od Hasanbegovića. Ja bih ukinuo sve udruge".

'Ne možemo financirati anacionalne udruge'
"Te udruge potroše otprilike oko milijardu i pol kuna. Veliki dio njih se bavi različitim djelatnostima, neke od njih su potrebne. Neke se bave civilnim društvom. Ajte vi meni recite je li to društvo popravljeno u ijednom segmentu. Ne možete financirati anacionalne udruge. To nitko ne financira. Te neke koje hoće djelovati na nekoj globalnoj svemirskom sceni, neka ih financira netko drugi, a ne da se financiraju iz državnog proračuna", istaknuo je.
Šterc je zatim kazao kako se protivi i financiranju 'projekata koji ne pridonose razvoju hrvatskog društva'.

"Ne možemo iz proračuna financirati projekte koje ne pridonose razvoju hrvatskog društva", rekao je.

Upitan po kojim kategorijama bi se trebalo mjeriti koje udruge doprinose koliko i kako doprinose hrvatskom društvu: "To je mjerljivo po projektima - pristupu, sadržaju, rezultatima, itd. Primjerice, mi se bavimo migracijama. Na primjer, onda se netko bavi migracijama u Indiji. Zašto mi to trebamo financirati? iz proračuna možemo financirati samo naše migracije. Ukinuo bih sve znanstvene projekte i programe koji ne koriste razvoju hrvatskog društva".

Šterc smatra kako bi se tako uštedjelo između 8 i 9 milijardi kuna.

Možete li izravno i iz prve odgovoriti otkud, zapravo, izvire vaše stvaralaštvo? Je li to genetski kod, je li to i ovaj korijen, je li to mozak, je li to duša i vaše veliko iskustvo, ili je to uz pomoć neba?