Autor Tema: Osnivanje neformalne udruge?  (Posjeta: 6711 puta)

Goran

  • Novi član
  • *
  • Postova: 1
Osnivanje neformalne udruge?
« u: Lipanj 17, 2015, 02:48:11 poslijepodne »
Molim Vas za povratnu informaciju o tome da li neformalna udruga (nije registrirana u Uredu drž.uprave) može kod Banke otvoriti račun.
 
Kod javnog biljeznika ovjeren je Ortački ugovor koji je zakonska osnova za formiranje takve udruge. Uz ugovor napravljen je zapisnik i statut udruge. Kod banke se na osnovu toga pokušao otvoriti ziro racun (pa i na fizicku osobu- Predsjednika udruge), ali neuspješno.

Dakle ista udruga nije pravni subjekt, vec bi fizicka osoba iz udruge, ovlaštena za zastupanje, odgovarala za racun i imovinu udruge. Ovakvo tumačenje (mogućnost) je potvrđeno i od Ureda za opću upravu iz Splitsko dalm. Županije.
 
KAO POVEZNICU CITIRAM DIO PASUSA SA STRANICA UREDA ZA UDRUGE PRI MINISTARSTVU: http://HTTP://WWW.UZUVRH.HR/NAJČEŠĆA PITANJA/ [1] OSNIVANJE I  REGISTRACIJA UDRUGA

Udruga može djelovati i ako nije registrirana, odnosno ako nema svojstvo pravne osobe. Da bi neformalna udruga sudjelovala u pravnom prometu potrebno je da osnivači međusobno sklope ugovor koji se sastavlja prema zakonskoj formi ortaštva. Taj ugovor, ovjeren kod javnog bilježnika, poslužit će i kao osnova za otvaranje žiro računa neformalne udruge. Ugovor, njegove učinke, prava i obveze kao i završne odredbe, mogu se sastaviti prateći zakonski tekst (Zakon o obveznim odnosima (NN 035/2005 članci 637. do 660.).

admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Postova: 194
Odg: Osnivanje neformalne udruge?
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2015, 02:49:27 poslijepodne »
Ortaštvo je zajednica osoba i dobara bez pravne osobnosti u kojoj ortaci ulažu svoj rad i imovinu radi ostvarenja zajedničkog cilja. Žiro račun može otvoriti pravna osoba i fizička osoba, što u ovom slučaju nije moguće jer neformalna udruga nije niti pravna niti fizička osoba.
Nadalje, za otvaranje žiro računa potreban je OIB, a neformalne udruge nemaju OIB. U nastavku je mišljenje porezne uprave:
"OIB - Određivanje, dodjeljivanje i dostavljanje OIB-a Broj klase:410-01/10-01/807 Urudžbeni broj:513-07-21-12/10-2 Zagreb, 16.09.2010 Udruga 'A' - određivanje i dodjela osobnoga identifikacijskog broja za udrugu Na primljeni upit predsjednika UDRUGE 'A'  o određivanju i dodjeljivanju osobnoga identifikacijskog broja za UDRUGU osnovanu kao neformalnu udrugu, radi otvaranja žiro – računa u banci, u nastavku odgovaramo.

Prema članku 5. stavku 1. Zakona o osobnom identifikacijskom broju (Narodne novine broj 60/08, dalje: Zakon), obveznici osobnoga identifikacijskog broja kojima se osobni identifikacijski broj određuje i dodjeljuje, jesu:
- hrvatski državljani,
- pravne osobe sa sjedištem na području Republike Hrvatske, te
- strane fizičke i pravne osobe kod kojih je nastao povod za praćenje na području Republike Hrvatske.

Sukladno odredbama članka 3. stavak 9. Pravilnika o osobnom identifikacijskom broju (Narodne novine broj 1/09, dalje: Pravilnik), pravnim osobama sa sjedištem na području Republike Hrvatske, u smislu Zakona, smatraju se trgovačka društva, ustanove, zajednice ustanova, banke, kreditne institucije, fondovi, leasing društva, udruge, vjerske zajednice, političke stranke, zaklade, fundacije, vijeća nacionalnih manjina, turističke zajednice, umjetničke organizacije, strana predstavništva i ostale pravne osobe.

Osnivanje udruga definirano je Zakonom o udrugama (Narodne novine broj 88/01). Iz predmetnog upita vidljivo je samo da je UDRUGA 'A' osnovana na temelju sklapanja ugovora troje članova te ovjerom istoga kod javnog bilježnika. Prema odredbama članka 2. stavak 2. Zakona o udrugama propisano je da udruga stječe svojstvo pravne osobe danom upisa u registar udruga Republike Hrvatske. S obzirom da je navedena udruga osnovana kao neformalna udruga i nije upisana u registar udruga u Republici Hrvatskoj te samim tim nije ni stekla pravnu osobnost, nije joj moguće odrediti i dodijeliti osobni identifikacijski broj."
Možete li izravno i iz prve odgovoriti otkud, zapravo, izvire vaše stvaralaštvo? Je li to genetski kod, je li to i ovaj korijen, je li to mozak, je li to duša i vaše veliko iskustvo, ili je to uz pomoć neba?