Autor Tema: Programi EU - strukturni instrumenti  (Posjeta: 1985 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Programi EU - strukturni instrumenti
« u: Srpanj 02, 2014, 02:01:26 poslijepodne »
Strukturni instrumenti

EU fondovi su zamišljeni kao financijski instrumenti koji podupiru ostvarivanje različitih sektorskih politika Europske unije. Tako su za ostvarivanje Kohezijske politike Europske unije osmišljeni strukturni fondovi – Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond, te Kohezijski fond.

Kohezijska politika usmjerena je na ostvarivanje tri cilja:

- Konvergencija- smanjivanje razlika u razvoju između regija EU
- Regionalna konkurentnost i zapošljavanje–rast zapošljavanja kroz jačanje konkurentnosti i privlačnosti pojedinih regija za poduzetnike i investitore
- Teritorijalna suradnja - jačanje prekogranične suradnje između zemalja i regija

Strukturni instrumenti:
Europski fond za regionalni razvoj


- namijenjen je jačanju ekonomske i socijalne kohezije te smanjivanju razlika u razvoju između regija unutar EU
- uglavnom je usmjeren na infrastrukturne investicije, investicije u proizvodnji s ciljem otvaranja radnih mjesta te na lokalni razvoj i razvoj malog i srednjeg  poduzetništva.

Europski socijalni fond

- namijenjen je smanjivanju razlika u prosperitetu i životnom standardu između zemalja članica EU i njihovih regija, te time promicanju gospodarske i socijalne kohezije
- financira aktivnosti koje promiču zapošljavanje u EU, te pomažu tvrtkama i radnoj snazi u što uspješnijem suočavanju s globalnim izazovima.

Kohezijski fond

- namijenjen je financiranju velikih infrastrukturnih projekata na području prometa, energetike i zaštite okoliša u svrhu postizanja gospodarske i socijalne kohezije Europske unije te poticanja održivog razvoj
- namijenjen je zemljama članicama čija je vrijednost bruto nacionalnog proizvoda po stanovniku manja od 90 posto prosjeka EU-a.

Više informacija o svakom pojedinom programu na http://ec.europa.eu/

Za prvih šest mjeseci članstva (od 1. srpnja 2013. do 31. prosinca 2013.) kroz strukturne i Kohezijski fond Republici Hrvatskoj dodijeljena su sredstva u iznosu od 449,40 milijuna eura.
Kao privremene instrumente namijenjen novim zemljama članicama u prvim godinama članstva, Republika Hrvatska će također koristiti sljedeća dva instrumenta:
- Schengenski instrument - pomoć u financiranju mjera na novim vanjskim granicama Europske unije i pripremama za provedbu Schengenske pravne stečevine. Do kraja 2013.godine kroz navedeni instrument na raspolaganju je 40 milijuna eura.
- Prijelazni instrument (TransitionFacility) - pomoć u financiranju mjera za razvoj i jačanje nacionalnih administrativnih i pravosudnih sposobnosti za provedbu i primjenu zakonodavstva Europske unije. Do kraja 2013.godine kroz navedeni instrument na raspolaganju je 29 milijuna eura.