Autor Tema: SAFU  (Posjeta: 2146 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
SAFU
« u: Srpanj 02, 2014, 12:50:00 poslijepodne »
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) osnovana je Uredbom o osnivanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (NN br. 90/07; NN br. 114/07; NN br. 29/2012).
Nadležnosti SAFU određene su Uredbom, kojom se regulira pruzimanje svih prava i obveza Uprave za financiranje i ugovaranje programa i projekata pomoći Europske unije - Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje u Ministarstvu financija, na Agenciju.
Kao Provedbena agencija u dijelu IPA pretpristupnih programa, SAFU je nadležna za cjelokupno upravljanje sredstvima, natječajne procedure, ugovaranje, plaćanja, računovodstvo te izvještavanje o financiranju cjelokupne nabave u decentraliziranom sustavu provedbe programa iz EU fondova u Hrvatskoj.
U sustavu upravljanja i korištenja strukturnih instrumenata EU, u pojedinim operativnim programima, SAFU ima ulogu Posredničkog tijela razine 2.
Kao Posredničko tijelo razine 2, Agencija će pratiti provedbu projekata financiranih u okviru određenih operativnih programa. Pri tom će provoditi administrativne i provjere na terenu - jesu li financirani proizvodi i usluge isporučeni sukladno ugovoru, te financijsku kontrolu - utvrđuje prihvatljivost troškova nastalih tijekom provedbe ugovora, temeljem čega će korisnici tražiti povrat sredstava od Europske komisije.

Agencijom upravlja gđa. Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica i dužnosnik ovlašten za ovjeravanje programa, koja je odgovorna za financijsko i administrativno vođenje projekata, sukladno pravilima, odredbama i procedurama EU.
Izmjenama i dopuni  Uredbe o osnivanju (NN  br. 29/2012) koje je donijela Vlada RH, nadležnost nad Agencijom preuzelo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova.
« Zadnja izmjena: Srpanj 02, 2014, 01:10:46 poslijepodne od tea44 »