Autor Tema: Što su bespovratna sredstva?  (Posjeta: 1477 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Što su bespovratna sredstva?
« u: Srpanj 02, 2014, 01:19:32 poslijepodne »
Sredstva dodijeljena kroz ugovor o bespovratnim sredstvima, koja se dodjeljuju onim prijaviteljima koji se ocijene uspješnima kroz proces prijave, evaluacije i ugovaranja, a namijenjena su aktivnostima i nabavama navedenima u ugovoru (utemeljenom na projektnoj prijavi). To su sredstva koja imaju točno određenu namjenu za koju se troše u ugovorom određenom roku te se ne moraju vraćati ako su pravilno utrošena, što se utvrđuje kontrolama i ovjeravanjem troškova.
Kod prijave svog projekta, svaki prijavitelj navodi opis aktivnosti koje planira provesti  i vezanih troškova koje planira utrošiti kroz određeni period vremena.
Prijavitelj aktivnosti osmišlja prema objavljenom pojedinom pozivu za dostavu projektnih prijedloga te u skladu s pravilima objavljenima u njemu planira troškove i trajanje projekta.
Nakon što je određena prijava odabrana za financiranje, prijava postaje dio ugovora kojim se dodjeljuju sredstva namijenjena aktivnostima iz ugovora. Proračun, tj. dodijeljena sredstva su procjena troškova, te su i gornja granica sredstava koja se mogu utrošiti na projekt. Iznos koji je na kraju projekta dodijeljen jednak je stvarnom iznosu koji je prijavitelj potrošio na prihvatljive aktivnosti i na prihvatljiv način.