Autor Tema: Ured za udruge RH  (Posjeta: 1436 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Ured za udruge RH
« u: Srpanj 02, 2014, 01:06:25 poslijepodne »
Ured za udruge osnovan je Uredbom o Uredu za udruge 1998. godine radi obavljanja stručnih poslova iz djelokruga Vlade Republike Hrvatske u vezi sa stvaranjem uvjeta za suradnju i partnerstvo s nevladinim, neprofitnim sektorom, poglavito s udrugama u Republici Hrvatskoj.

Ured ima širok raspon djelovanja, od suradnje na kreiranju i predlaganju novih zakonskih okvira za djelovanje nevladinog, neprofitnog sektora u Republici Hrvatskoj, praćenja provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i mjera Operativnog plana provedbe Strategije, do izrade programa, standarda i preporuka za financiranje djelovanja organizacija civilnoga društva iz državnoga proračuna i drugih javnih izvora, kao i iz pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije.

Prema važećoj Uredbi o Uredu za udruge, Ured ima zadaću koordinacije rada ministarstava, središnjih državnih ureda, ureda Vlade Republike Hrvatske i državnih upravnih organizacija, te tijela uprave na lokalnoj razini, u vezi s praćenjem i unaprjeđenjem suradnje s nevladinim, neprofitnim sektorom u Republici Hrvatskoj.

Ured provodi projekte za potporu razvoju civilnog društva koje iz programa Europske unije financira i ugovara Središnja agencija za financiranje i ugovaranje. Od 2005. godine temeljem Operativnog Sporazuma sa navedenom Agencijom, Ured je nadležan za programiranje i praćenje projekata u sklopu programa EU za sektor civilnog društva CARDS i PHARE te I komponente IPA. Također, od 2007. Ured je Kontakt točka za program Europa za građane kojim su otvorene nove mogućnosti financiranja projekata organizacija civilnog društva, ali i lokalne samouprave u Hrvatskoj s ciljem poticanja aktivnog uključivanja građanstva u postupke donošenja odluka na europskoj razini.

Ured za udruge koji u okviru decentraliziranog sustava provedbe programa EU u pretpristupnom razdoblju ima ulogu Jedinice za provedbu projekata, biti će posredničko tijelo prve razine za program Razvoj ljudskih potencijala u prijedlogu nove operativne strukture za korištenje sredstava ESF-a (Sukladno odredbama Odluke Vlade RH o strateškim dokumentima i institucionalnom okviru za korištenje strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj, NN 116/2010), pri čemu je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava upravljačko tijelo. Programiranje ulaganja u jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva dio je Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala.

U skladu s Kodeksom pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga kojeg je Sabor usvojio u veljači 2007. godine, Ured radi na poboljšanju standarda za financiranje programa udruga iz državnog proračuna.

U provođenju spomenutih zadaća, Ured usko surađuje sa Savjetom za razvoj civilnog društva kojemu ujedno pruža tehničku, administrativnu, stručnu i financijsku potporu u radu.


PRAVILA ZA SUFINANCIRANJE projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za 2014. godinu: http://www.uzuvrh.hr/userfiles/file/Pravila%20za%20sufinanciranje%20EU%20projekata%20OCD%202014-2.pdf
« Zadnja izmjena: Srpanj 02, 2014, 01:13:35 poslijepodne od tea44 »