Autor Tema: Analiza dionika  (Posjeta: 5346 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
Analiza dionika
« u: Srpanj 03, 2014, 02:59:34 poslijepodne »
Analiza dionika predstavlja još jedan važan korak u planiranju i pripremi projekta za korištenje fondova EU. Cilj analize jest identificirati one osobe i organizacije (tzv. stakeholders) koji će, na direktan ili indirektan način, biti uključeni u provedbu projekta, odnosno kojih se tiču problemi koje rješavamo projektom. Ona daje odgovore na sljedeća pitanja: Tko je pogođen problemom? Tko bi mogao biti zainteresiran za suradnju? Tko ima sličan problem? Tko su potencijalni saveznici, a tko protivnici? Tko bi se mogao uključiti u provedbu projekta?

Dionici u projektu mogu biti domaće i strane fizičke i pravne osobe. Drugim riječima, lokalno stanovništvo, obitelj i prijatelji provoditelja projekta, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela državne uprave, tijela javne vlasti, udruge, međunarodne organizacije, tvrtke i druge osobe mogu se smatrati dionicima, ali je u svakom pojedinom projektu važno što preciznije utvrditi o kojim se točno osobama ili organizacijama radi kako bi se na njih mogle usmjeriti projektne aktivnosti.

Ovaj alat najkorisniji je kada trebamo utvrditi tko su korisnici projekta, odnosno ciljana skupina i krajnji korisnici, ali također i suradnici, konurenti, protivnici te druge kategorije dionika, ovisno o sadržaju projekta.

Ciljana skupina (tzv. target group) jest grupacija korisnika koji su neposredno uključeni u provedbu projekta i čiji se problemi njime rješavaju. U fazi detaljne analize, važno ih je kvanitificirati kako bi se dobio točan broj direktnih korisnika te uključiti podatke o području na kojemu se nalaze.

Krajnji korisnici (tzv. beneficiaries) su grupacije kojima projekt posredno pomaže, odnosno posredno pridonosi poboljšanju njihove specifične situacije kada se ispunje ciljevi i projekt završi.

Protivnici i konkurenti su grupacije koje djeluju na istom ili sličnom području djelatnosti, no mogu zauzimati suprotan stav od provoditelja projekta ili obuhvaćati sličnu problematiku kojom konkuriraju ili se suprotstavljaju provoditeljima projekta.

Partneri (tzv. partners) su organizacije i osobe koje mogu biti direktno uključene u provedbu projekta potpisivanjem partnerskog sporazuma i proveđenjem određenih projektnih aktivnosti.

Suradnici (tzv. associates) su organizacije i osobe koje ne sudjeluju u provedbi projekta na partnerskoj razini, ali podupiru njegovu provedbu i, u manjoj razini, pomažu ostvarenju njegovih ciljeva, bez da su za takve aktivnosti predviđena sredstva u proračunu projekta.