Autor Tema: 5 najčešćih pogrešaka u pisanju projektne prijave  (Posjeta: 2170 puta)

tea44

  • Novi član
  • *
  • Postova: 45
5 najčešćih pogrešaka u pisanju projektne prijave
« u: Srpanj 03, 2014, 03:19:45 poslijepodne »
Pogreška 1 – Projekt nije u skladu s ciljevima i prioritetima natječaja

Prijavitelji imaju projektnu ideju koju nije moguće podvesti pod prioritete i ciljeve natječaja, ali svejedno ustraju na prijavi projekta. Takav projekt neće proći jer neće dobiti bodove za relevantnost potrebne za prolazak u drugi krug natječaja.

Pogreška 2 – Kontekst u kojem se provodi projekt i problemi koje će riješiti nisu precizno određeni

Prijavitelji nisu precizno opisali kakva je situacija u državi, regiji, mjestu u kojem će provoditi projekt niti su precizno definirali probleme koje projektom rješavaju, već su naveli uopćene stavke. Ako su i naveli probleme, nisu ih podrobno opisali i doveli u relaciju s projektom, njegovim ciljevima, rezultatima i aktivnostima. S obzirom da projektom rješavamo konkretne probleme, nepostojanje ili neprecizna identifikacija istih dovodi nas u poziciju da nemamo što riješiti, a time se u pitanje dovodi opravdanost cijelog projekta.

Pogreška 3 – Ciljana skupina i krajnji korisnici nisu precizno definirani

Prijavitelji nisu objasnili koje će to organizacije, udruženja ili pojedince neposredno ili posredno uključiti u provedbu svog projekta i zašto, a nisu naznačili niti njihov broj. Najčešće pogreške događaju se kada prijavitelji napišu da je njihova ciljana skupina svjetsko tržište, svi građani jedne države ili sve tvrtke na tržištu koje se bave određenim tipom proizvodnje, a nije realno da će ih moći obuhvatiti svojim projektom.

Pogreška 4 – Loša projektna logika

Najčešći problem je nekvalitetno planiranje projekta i slaba razrada projektne ideje koja dovodi do toga da projektna logika nije dobra. To znači da aktivnosti, rezultati i ciljevi nisu dovedeni u međusobnu relaciju, a što onemogućuje provedbu projekta i ostvarenje njegovih ciljeva.

Pogreška 5 – Izbjegavanje rizika prilikom planiranja projekta i nepostojanje alternativnog plana

Prijavitelji ne žele priznati da njihov projekt, kao i svaki drugi, sadrži određene rizike koji utječu na njegovu provedbu pa ih često ne navedu u svojim projektnim prijavama, iako je potpuno jasno da oni postoje. To može dovesti do problema prilikom provedbe jer ispunjenje rizika stvara potrebu za provedbom alternativnog plana koji u ovom slučaju ne postoji. Time se dovodi u opasnost uspjeh cijelog projekta.