Forum

Zaštita životinja

tea44

Zaštita životinja
« u: Srpanj 01, 2014, 03:46:57 poslijepodne »
Udruge za zaštitu životinja nalaze se u svakom kraju u Hrvatskoj, te često vode i azile za zaštitu životinja. Volonteri najčešće pomažu u zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica ili drugih životinja, kojima je potreban smještaj, prijevoz do veterinara, pomoć u prikupljanju sredstava za pokriće veterinarskih troškova, pomoć u radu azila za životinje i slično. Kada se oporave, volonteri pomažu u pronalasku dobrih udomitelja životinja, što je ponekad dug proces. Za zaštitu životinja potrebno je mnogo požrtvovnosti, strpljenja, vremena i ljubavi.  U Hrvatskoj postoje azili i rezervati za druge životinje, poput ptica, medvjeda, zečeva, magaraca...
 
Ako su životinje bolesne ili povrijeđene, volonteri preuzimaju brigu o životinji na sebe ili pomažu udrugama da pronađu osobe koje bi preuzele takvu ozbiljnu obavezu na sebe. Stoga mnogi volonteri u svojem vlastitom domu brinu o spašenim životinjama, do trenutka kada im se ne nađu udomitelji. Volonteri koji su spremni pomoći i spašavati životinje, moraju preuzeti i odgovornost za nju, a to znači odvesti je veterinaru, pravilno hraniti, paziti da im se terapija daje redovno te ih voditi na kontrole. Samo takvo odgovorno postupanje prema životinjama ima smisla.

Mnogim azilima nedostaju volonteri koji bi im pomagali u svakodnevnom vođenju azila,  ali i volonteri koji bi se družili sa psima, mačkama ili drugim životinjama o kojima azil skrbi, te učinili im život ljepšim i lakšim. Azilima je svaka pomoć dobrodošla, stoga pozitive prijatelje, donirajte, organizirajte volonterske akcije za dobrobit životinja. Kontaktirajte lokalnu udrugu ili azil za spašavanje životinja, pitajte ih na koji način možete kod njih volontirati, u koje dane i u koje vrijeme možete dolaziti. Možete i sami organizirati volonterske akacije skupljanja starih novina, deka, slame, lijekova, hrane i ostalih stvari koje su životinjama potrebne. Ako imate iskustva u prikupljanju donacija, azilima dobro dođu osobe koji bi u njihovo ime skupljale novac ili pomagale u gradnji i obnovi azila. Možete i slikati životinje, oglašavati ih na internet stranicama ili društvenim mrežama te tako pomagati da se udome. Druženje sa životinjama i šetnje neophodni su azilima u kojima su životinje najčešće zatvorene, zbog nedostatka prostora za šetnju i volontera koji bi ih šetali. Kontakt s ljudima pomaže im da izdrže. Kupanje, maženje, četkanje životinja, čišćenje bokseva u kojima su smješteni... Njegovane životinje, očišćenje od buha lakše se udome.